Čas branja: 4 min
Nasveti za ohranjanje belih zob po beljenju
Beljenje zob je eden izmed najbolj priljubljenih postopkov v estetskem zobozdravstvu, saj prinaša hitro in vidno izboljšanje nasmeha. Pri tem je ključnega pomena, da po beljenju ohranite belino zob z ustrezno nego in tako preprečite ponovno zabarvanje.
Tukaj smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ohranjati bele zobe po beljenju.
- Izogibajte se obarvane hrane in pijače
Po beljenju zob je sklenina bolj dovzetna za barvila, zato je pomembno, da se vsaj prvih 48 ur izogibate živilom in pijačam, ki lahko povzročijo zabarvanje. Mednje sodijo kava, čaj, rdeče vino, borovnice, pesa, sojina omaka in podobno. Če se jim ne morete povsem odpovedati, poskusite zmanjšati stik teh snovi z zobmi, na primer s pitjem skozi slamico. - Redna in pravilna ustna higiena
Pravilna ustna higiena je ključna za ohranjanje belih zob. Zobe si ščetkajte vsaj dvakrat dnevno z zobno pasto, ki vsebuje fluorid ter uporabite zobno nitko, da odstranite ostanke hrane in zobne obloge med zobmi. - Uporabite ustno vodico
Ustna vodica ne pomaga le pri svežem zadahu, ampak tudi preprečuje nastanek oblog, ki lahko vodijo do zabarvanja zob. Izberite ustno vodico, ki ne vsebuje alkohola, saj lahko alkohol izsuši ustno votlino in pospeši nastanek zobnih oblog. - Redno obiskujte zobozdravnika
Redni pregledi pri zobozdravniku so ključni za ohranjanje zdravih in belih zob. Zobozdravnik lahko oceni stanje vaših zob, opravi profesionalno čiščenje in po potrebi svetuje dodatne postopke za ohranjanje beline - Ne kadite
Kajenje je eden glavnih vzrokov za zabarvanje zob, saj nikotin in katran puščata rumene madeže na sklenini. Če ste belili zobe, je opustitev kajenja eden najboljših korakov, ki jih lahko naredite za dolgoročno ohranitev belih zob in splošnega zdravja. - Pijte veliko vode
Voda je odlična za izpiranje ostankov hrane in pijače iz ustne votline. Poleg tega pomaga ohranjati ustno votlino vlažno in spodbuja naravno proizvodnjo sline, ki je naravni čistilec zob. Po obrokih si izperite usta z vodo, da zmanjšate tveganje za zabarvanje. - Zmernost pri kisli hrani in pijači
Kisla hrana in pijača, kot so citrusni sokovi, gazirane pijače in kisla živila, lahko poškodujejo sklenino in povzročijo večjo dovzetnost za zabarvanje. Če uživate kislo hrano ali pijačo, pojejte ali popijte nekaj nevtralnega (na primer vodo ali mleko), da nevtralizirate kislost.
Z upoštevanjem teh nasvetov lahko dolgoročno ohranite rezultate beljenja zob in uživate v sijočem, belem nasmehu. Pomembno je, da se zavedate, da beljenje ni trajno in da je vzdrževanje rezultatov odvisno predvsem od vaše redne nege in navad.